Ветеринарният факултет към университета в Лиеж потвърди случай на котка с

...
Ветеринарният факултет към университета в Лиеж потвърди случай на котка с
Коментари Харесай

Котка в Белгия: Първият потвърден случай на предаване на COVID-19 от човек към котка

Ветеринарният факултет към университета в Лиеж удостовери случай на  котка с ковид , разгласи Стивен ван Гухт, ръководител на научната комисия за ковид към държавното управление, осведоми " Политико ".

Той разясни, че стопанинът е  заразен с ковид и котката е била в непосредствен контакт  със притежателя.

Една седмица, след като стопанинът развил признаци, котката имала 

Важно е да се подчертае, че това е изолиран случай и че няма индикации да се случва постоянно, отбеляза Гухт и добави, че в този случай  котката е жертвата на вирусно заболяване,  предадено от индивида.

По-рано този месец две кучета в Хонконг дадоха позитивни проби за вируса, само че не демонстрираха каквито и да било признаци на болестта.

Въпреки че тези вести посочват за хипотетичен нов метод за предаване на вируса, те не допускат, че домашните любимци могат да заразят своите притежатели, се споделя в прес известие на Белгийската федерална организация.

" До ден сегашен не съществуват данни, съгласно които вирусът да се предава от домашни любимци към хора ", допълват от организацията. И в трите случая най-вероятно стопаните са заразили животните, а не противоположното. Въпреки че рискът е дребен, специалистите показват безпокойство дали обещано животно не може да се болести и да стане преносител. Дори и това да се случи, рискът за болест ще е доста по-нисък спрямо предаването на COVID-19 сред хората.

Домашните любимци би трябвало да стоят настрани от болните доколкото е допустимо. Ако смятате, че животинчето може да се е заразило, свържете се с ветеринарен доктор. Тъй като на този стадий кучетата и котките наподобяват значително незасегнати от вируса, се счита, че те ще се възстановят безпроблемно.  

Източник: IFLScienice / Brussels Times

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР